1969 Recreatiepark Klein Vink

 

Start sociaal recreatiepark ‘Klein Vink’.


Hiervoor werd opgericht ‘Stichting Het Veldkamp’. Arie Verberk, een sociaal medewerker van de gemeente Gemert, had dezelfde intenties en dezelfde sociale instelling als de missionarissen van Mariannhill. Het werd een intense samenwerking waarbij de taken goed werden gescheiden. Dhr. Verberk ging aan tafel onder leiding van pater provinciaal drs. Frans Tausch en pater Gerard Willemse, de huidige provinciaal en enige adviseurs. Hij zou de plannen mede gaan realiseren en de Missionarissen van Mariannhill gaan zich richten op hun oorspronkelijke missie: ‘idealen en spiritualiteit en op de sociale kant van de zwakkere mens’. En met de gedachte dat zij dan hun confraters in de missies konden ondersteunen als Missieprocuur. En … na gedane levensarbeid van de missionarissen een veilige en vertrouwde thuishaven zouden vinden.

In 1969 werd op het landgoed Klein Vink, 180 ha, liggend in een schitterend natuurgebied met o.a. ‘De Maasduinen’ vlakbij Arcen, de parel van Limburg met zijn kasteel en schitterende rozentuinen annex vogelpark. En .. natuurlijk niet te vergeten de bierbrouwerij – Hertog Jan van Brabant - waar heerlijk natuurlijk bronwater wordt omgetoverd tot smakelijk bier met groot vakmanschap bereid.

Het vakantie en recreatiepak begon met de ombouw van de kippenfarm naar vakantiehuisjes en de boerderij tot bijpassende voorzieningen. De bewoners van St. Paul schakelden om, waar in aanvang menigeen zijn draai nog niet kon vinden. Allengs ontwikkelde zich dat en .. de meesten vonden hun draai in de nieuwe bestemming op St. Paul. Anderen gingen naar missiegebieden, sommige paters gingen werken in de parochies in de regio. Enkele stapten over naar een bisdom. Tenslotte traden ook enkele na ampele overwegingen uit de gemeenschap.

Op een deel van de akkers en weiden plande men de bouw van 220 vakantie bungalows. De inrichting wordt zodanig dat gehandicapten met hun rolstoelen zelfstandig gebruik konden maken van keuken en de natte gedeelten. Het park krijgt een overdekt zwembad. De voormalige grote gebouwen van de stallen worden verbouwd tot een restaurant en een supermarkt. Naast dit park wordt een vakantiebungalowpark van 15 ha aangelegd en een 5 sterren camping voor verrijdbare – en stacaravans.

Onder een groot gedeelte van het akkerbouwlanden, wist men, liggen tientallen ha meters dikte winbare grind voor vele toepassingen. De exploitatie was bruikbaar voor grondstof als beton en voor woning- en wegenbouw. Ook hadden wetenschappers berekend dat vlak naast het afgebroken klooster op een diepte van 700 meter, geneeskrachtig warm water aanwezig was. (bij boring bleek achteraf dat 870 meter) De temperatuur van dit water had een constante bruikbare temperatuur om een thermaal bad te bouwen.

In 1972 waren de 220 bungalows gereed, evenals een overdekt zwembad, supermarkt, horeca met diverse zalen en een restaurant. Voor roeien, zwemmen, surfen of gewoon luieren op het strand aan de uitgebaggerde grindmeren. Andere faciliteiten o.a. voor skaters, fietsers en wandelaars.

Sommige bungalows zijn voorzien van apparatuur voor nachtelijke nierdialyse.
 
Restaurant Camping Klein Vink de Kloosterhoeve, oude boerderij van St Paul Recreatiepark Klein Vink op het voormalig Landgoed klooster St Paul Voorzijde restaurant de Kloosterhoeve recreatiepark Klein Vink Plaats van de voormalige graanschuur van St Paul boerderij Camping Winkel in de voormalige koeienstal van St Paul Plattegrond van Recreatiepark Klein Vink op de voormalige kloostergrond van St Paul Recreatieplas Klein Vink op de voormalige kloostergrond van St Paul Achterzijde van de Kloostehoeve de voormalige boerderij van St Paul Zwembad Recreatiepark Klein Vink Ingang van het Thermaal Bad van Recreatiepark Klein Vink Achterzijde van de kloosterhoeve Restaurant de Kloostehoeve Vakantiepark Klein Vink